cube try like ni..huhu

Tuesday, 23 August 2011

Betapa Susah nya seorang Arkitek dan Engineer membina sebuah bangunan.

2hari lepas aku pergi jalan sekitar mall of the emirates.
terjumpa satu kedai,dia jual puzlzle utk bangunan Burj al-Arab.yg kat Jumeirah tu.
ada yg saiz small,medium dgn big.
small punya harga 10dirham.yg medium 35dirham,big 90 dirham.






pastu baru td teringat nk try pasang benda alah ni..
 aku pikir mcm senang la sebab ade 15 keping je komponen die.
lgpun ni la sekecik2 replika yg ada.
yg lain masjid.haha
aku try pasang nk dekat 2jam jgk baru siap benda alah ni..susah braderr..
x tipuu..
dgn tapak nye,dalam nye lg.tu baru kertas polistrin aku dh terkapai2.


belum bangunan sebenar die lagi.aku pikir la,mesti engineer dgn arkitek yg buat bangunan Burj al-Arab ni botak kepala cari idea nk dirikan benda tu.


dah la dekat tengah2 laut.
nk kena cek kukuh ke x kukuh..puhhh tesembur air liur aku kalo nk buat gitu.haha


ni lah hasil nya lepas 2jam lebih aku bukak-pasang-bukak..


















haha
kepada bakal2 arkitek,selamat berpikir..


P/S : Allah ialah sebaik2 pencipta.haha

Saturday, 20 August 2011

serius aku kate..

skali ko bukak FB,mmg xkan boleh lepas punyer..

fuhh hebat...



sekolah yg panas.dgn haba yg membara

Friday, 19 August 2011

Sape yg nak berKahwin dgn minah Arab: Perkara yg korang perlu consider..


















P/S : maaf la brader,tulisan tu kecik..click la utk besaukan.haha
selamat menggatal dgn minah arab...:D

Thursday, 18 August 2011

teknik memotong kulit buah peach..

setelah 20 tahun 4 bulan aku hidup,
baru perasan yg aku ni x reti potong kulit buah termasuk la mangga,epal,peach,dLL kecuali durian.


sebenarnya baru 1st time pegang buah peach td,kulit dia mmg berbulu,jd aku risau la nk makan kulit beliau.
mase nk kupas kulit tu baru sadau teknik pemotongan aku sgt bad.haha..


tibe2 terlintas dlm pale otok,tertanya2 ape khasiat buah peach ni.
maka terus lah search dlm university of google.


ni ha yg aku jumpa :


* Membantu menyehatkan kulit dan memperindah warna kulit.

* Membantu menghilangkan cacing dalam saluran pencernaan.

* Karena kaya Vitamin A, Peach membantu mencegah kanker pada organ & kelenjar jaringan epithelial.

* Peach mengandung 80% lebih air dan sumber serat yang sangat baik, berguna untuk mereka yang berusaha menurunkan berat badan





oh x sia2 la rupenya aku main beli buah tu..alhamdulillah bebeh.



haha.

Wednesday, 17 August 2011

kelajuan haiwan kat dunia mengikut ranking..


AnimalSpeed
(mph)
Peregrine falcon200.00+
Cheetah70.00
Pronghorn antelope61.00
Lion50.00
Thomson's gazelle50.00
Wildebeest50.00
Quarter horse47.50
Cape hunting dog45.00
Elk45.00
Coyote43.00
Gray fox42.00
Hyena40.00
Ostrich40.00
Zebra40.00
Mongolian wild ass40.00
Greyhound39.35
Whippet35.50
Jackal35.00
Mule deer35.00
Rabbit (domestic)35.00
Giraffe32.00
Reindeer32.00
Cat (domestic)30.00
Kangaroo30.00
Grizzly bear30.00
Wart hog30.00
White-tailed deer30.00
Human27.89
Elephant25.00
Black mamba snake20.00
Six-lined race runner18.00
Squirrel12.00
Pig (domestic)11.00
Chicken9.00
House mouse8.00
Spider (Tegenearia atrica)1.17
Giant tortoise0.17
Three-toed sloth0.15
Garden snail0.03


sumber : 
http://www.infoplease.com/ipa/A0004737.html

Tuesday, 16 August 2011

bila makanan jadi mahal..

harga makanan kt sini jgn ckp la.mmg mahal.haha
duit syiling hanya wujud dlm bentuk aquos.wakaka x la.
duit syiling cuma ada 25sen,50sen dgn 1dirham je.
duit kertas ada 5,10,20,100,200 ,500 dan 1000 je.sekeping.





haha..
gambo x lawo

ni harga sekilo rambutan kt sini.




harga satu guni beras lebih kurang 60dirham jgk.hoho..beras mesir murah sikit tp kontot.kecik.





oh ye..

satu2 nya negeri atau emiriah yg x dibenarkan bawak masuk alkohol ialah Sharjah..hehe..


cun x kete ni?atau model tu yg cun?err..



ni plak masjid pasir..fully sand made.huhu..


jangan taksub dgn pemimpin..

tu lah selalu nya title geng2 politik akan bagi kt sesetengah parti lawan.
semenjak dua menjak ni byk isu timbul lagi2 melibatkan parti "agama"..aku x mau sebut.
x kurang hebat jgk dgn parti "kebangsaan" punye isu..

dgn murtad nye,isu bacaan ayat suci la,isu liwat la,BERSIH la.
mcm2..

pada pemerhatian aku lah,
dlm parti agama ni rmai sgt yg taksub dgn pemimpin2 diorang.
aku akui mmg dulu mase mula2 kenal politik aku pun jnis taksub jgk.
post dlm FB la,gambar la,itu la,dgn sticker la,..mcm2..


tp lepas aku jadi pemerhati jarak jauh ni,rase malu plak bile taksub yg melampau2..huhu

ade org jenis yg sokong je ape yg kluar dari mulut pemimpin parti diorang.
seolah2 mereka ini sentiasa dipihak yg benarrr dn x pernah salah..

alahai minda manusia...kesian2..huhu

Parti A pnye pemimpin cakap "z",pengikut dia habis2 pertahankan ape yg dikeluarkan pemimpin tu.

Parti Lawan plak x habis2 provokasi.,..

isu bacaan ayat suci al-Quran tu mula2 aku pikir mcm geng2 Kebangsaan punye hujah boleh diterima akal.
kenapa dari dulu sejak lepas merdeka x keluarkan larangan buka pembesar suara kt masjid kt pulau pinang.
huhu.kenapa mesti sekarang.
aku terbayang seolah2 mereka2 yg kluarkan arahan ni dipaksa oleh parti2 yg lain yg bertahalluf skali dgn mereka..

tp bila dgr penjelasan mufti penang,aku rasa hujah umno boleh ditolak la sbb dia kate larangan tu bkn bersifat paksaan atau arahan org2 tertentu dari parti cina,tp larangan tu dkeluarkan sbb mereka dpt aduan dari rakyat sekitar kawasan tu..

maknenye sebelum2 ni sejak dari merdeka belum terima mane2 aduan lg la.skarang baru org berani mengadu..huhu..tu lah cite nye..


P/S : jgn jadikan pemimpin anda sebagai 'maksum' walaupun kdg2 ade kenyataan yg x boleh diterima..huhu

wallahua'lam

Saturday, 13 August 2011

Naif Road-Chow Kit Road ala Arab

jumaat lepas,pakcik hisyam name nye,die ajk aku dgn ayah aku gi jalan2 kat Naif,dekat2 dgn jumeirah dgn dubai creek.lepas tarawih la kot.

pakcik tu engineer utk projek petronas x silap aku.bahagian mekanikal.dia dah ada keta kat sini
kate nya,keta peugeot yg dia beli kt sini( dubai),,AED8000 je..2nd hand..tak sampai 10K..
kalu kete myvi kat sini,dapat dlm 10k je 2nd hand punye..
kalu sape2 la yg keje sini esok2 nnti,korang mmg xde masalah punya kalo nk pakai keta besar2 gedabak..
kete mercedes standart pun baru AED50K..
pasal tu suma pak arab kt dsini pakai 4WD je ramai.kalo xde parking,diorang akan naik atas divider utk parking..hahaa

kete jenis mcm ni kalau 2nd hand x cecah AED10ribu pun..



sampai kt naif road je,trus masuk Naif Souk (Pasar Naif).
bukak dari 10.30malam - 1 pagi)
pehh mmg sesak dgn keluarga arab dalam tu.tp penjual2 pulak ramai dari pakistan dgn india..haha

kalo korang nk cari jubah laki atau pompuan,kt celah2 sini la harga murah gila..
barang2 lain pn murah jugak la.
syurga utk baju..
mcm chow kit gitu.
jubah hitam nye,dgn bermanik2..haha..bole beli borong kot

sesak memang sesak..

wahaa




ade riwayat mengatakan jalan Naif ni lah bandar asal Dubai..tp lepas pelabur datang kt negara ni,berubah ke Dubai the mirage..yg bangunan tinggi2 tu..wallahua'lam.

Wednesday, 10 August 2011

UMNO lebih Bahaya daripada Wahabi..

Keghairahan Umno melalui agensi Majis Keselamatan Negara (MKN) membuat tuduhan mengaitkan Wahabi dengan pengganas bukanlah sesuatu yang baik untuk negara.

Wahabi yang diasaskan oleh Syeikh Muhammad bin Abdul Wahhab mempunyai perbezaan dalam perkara furu', bukan soal penafian prinsip Islam. Kerana itu, ia diterima dan dianuti oleh kerajaan Arab Saudi dan beberapa negara lain.

Arab Saudi, sekurang-kurangnya telah melaksanakan hukum hudud, Qisas dan Takzir, akan tetapi Malaysia masih terkial-kial mencari formula mengatasi masalah jenayah dalam negara. 

Umno dalam sejarahnya pernah mengeluarkan kenyataan yang menghina hukum syarak, memperlekehkan sunnah nabi, menganggap negara akan mundur kalau melaksanakan Islam, bahkan lebih teruk dari itu, ada sebilangan pemimpin Umno pernah menanggap politik suku agama suku.

Fahaman sekular yang dianuti oleh sebahagian pimpinan tertinggi menyebabkan Islam hanya ditadbir sebagai satu jabatan, bukan sebagai satu sistem kehidupan manusia. 

Bukankah ini bukti fahaman Umno yang berdasar sistem pragmatisme sebenarnya jauh lebih bahaya dari Wahabi?

Tuduhan mengaitkan beberapa tokoh agama dengan pengganas bukanlah perkara baru, bahkan ianya selaras dengan anggapan Amerika Syarikat terhadap gerakan Islam.

Cuma yang agak menghairankan bilamana ulama muda Umno juga tergolong senarai pengganas?

Apakah Kementerian Dalam Negeri tidak bercadang mengenakan mereka di bawah Ordinan Darurat, sebagaimana nasib enam aktivitis PSM yang sehingga kini rakyat tidak tahu apa jenis ancaman yang mereka bawa kerana menyokong BERSIH 2.0?

Kerana kalau benar ulama muda Umno ini ada kaitan dengan pengganas, bukankah ia sudah pasti menjadi ancaman kepada keselamatan negara? 

Sehubungan itu, saya bersetuju dengan pandangan bekas mufti, Dr Asri Zainul Abidin agar 40 ulama muda Umno ini menyemak kembali penyertaan mereka dalam Umno.

Tidak terfikirkah bahawa apabila ulama Umno pun dicop sebagai pengganas, bukankah ini bermaksud pemimpin mereka lebih hebat lagi?

Tapi, apa yang hairannya, inilah Umno. Bagi mereka, kerja membunuh kerjaya politik musuh dalaman atau luaran mereka adalah satu kerja yang halal dan wajib dilaksanakan asalkan kuasa politik mereka terjag
a.

Asia tetap Asia..haha

selamat petang..
kebosanan yg amat menyebabkan aku turun ke bawah.
td gi jalan sorang2 kt dubai mall,nk tgk guane keadaan burj khalifa.
main bantai je naik LRT,pastu tukar Bas plak..oh mmg mcm org asing la..


masuk dlm dubai mall,kosong..xde orang.ade 2-3 kerat orang je..mane mereka pegi?
dengar nye Dubai dh xde org nk invest..
tgk kat kedai restoran,sume nya tutup..hehe
btol2 sunyi la td..mgkin malam ni kot meriah nye..


gi la explore tempat tu sorang2,memang berpeluh
tp angin dia memang sekuat angin tepi pantai la..kuat nk mampos.


tengah nak balik,tgu bas,tbe2 ade mamat filipino tegur aku.peh bergaya gila dressing
aku dressing gaya kampung je.pakai sliper jepung.


die ckp dlm bahasa pinoy la sbb die ingt aku pun org dia.wakakaka
aku kate la aku org melayu..


heh...sembang punye sembang,tbe2 die tnye aku "why dont you invite me to your house?"
haha
bahaye jgk diorang ni...


silap langkah..
aku masuk pintu belakang bas,tak follow die..puhh lege..






budu dan puasa..

semalam waktu nk turun dari bilik,,ayah aku terjumpa kawan dia kt lobi..
aku follow je dr belakang..
sembang pnye sembang(diorang je la)..
ada la sorang kawan ayh aku,muka mcm cina,tp islam kot.1st impression aku ingat dia cina la..
rupanya orang miri,,Sarawak..mmg asal islam la..
tibe2 dia kate.."aku kalau xde budu waktu sahur,memang x jadi la sahur..kat rumah ada 2botol lg budu"..
hehe..sampaikan org sarawak jadi minat dengan budu..terperanjat jgk..
kat malaysia ok jgk,tp kat sini..dh la susah nk dapat budu..haha

betapa luasnye pengaruh budu..err..

makanlah budu sebab banyak khasiat nye..

Tuesday, 9 August 2011

antara dua darjat..

masuk hari ke 4 kt negara padang pasir ni,mcm2 info dpt.
saje nk share,terpulang la nk baca ke tak,x dpt dosa atau pahala pn.har3
bila perhatikan sekeliling dia,pihak berkuasa dia agak tegas jugak.
LRT a.k.a Dubai Metro mesti ditutup sejam sebelum nk masuk waktu solat Jumaat.train takkan bergerak..

kedai makan mesti ditutup bulan ramadan ni.tak kesah kedai KFC ke,McD ke,Pizza Hut ke,Starbucks ke,sume nye ditutup waktu siang.kalu restoran kapir,mesti letak langsir utk tutup pengunjung kapir dlm tu..kalu orang islam masuk,die cek pasport dulu.

waktu solat wajib mcm Asar,Subuh,Maghrib,Zohor dan Isyak,penduduk asal negara ni iaitu Emirati,akan turun solat jemaah kt masjid,mmg penuh,tp bila solat tarawih,muka diorang kurang,sbb sunat diorang akan buat sendiri2 kt rumah(husnuzzon)..

bulan ramadan,kedai2 elektonik takkan bukak music2 tp diorang akan pasang bacaan imam kt mane2 masjid,..

kat sini ada TV yg khas utk TV Mekah...LIVE dari Mekah punya,kira kalu nk tgk imam kt sane baca waktu solat tarawih,kita bole tengok dlm TV..

tp dlm TV entertainment jgk ade penyanyi sesat dari Israel,die tak tapis la.
suma dalam bahASA arab..
cita orang putih pun ada translate arab.
tp best la dengar pemberita arab ulas berita,laju je cakap..ditambah dgn muka yg lawa..haha..

sape2 yg bercumbu di tempat awam,akan disaman..wallahua'lam berapa dirham kena..
(kalo kt KL,cium mulut tgh2 Bukit Bintang mane kena saman atau ape2.)


sini sume orang yg berbangsa arab (termasuk kafir,islam,hindu ,DLL) akan jaga diorang punya muka iaitu dgn berniqab.tp aurat diorang mcm kt tangan,kaki diorang x jaga.sbb dah jadi satu adat bg orang Arab..


bg orang laki,berjubah itu menjadi pakaian tradisional diorang.org kapir ke,islam ke,yahudi ke,suma pakai jubah.jubah diorang stylo sebab diorang pakai ikut cutting badan.memang nampak Fit la..mcm org kite,sape pakai jubah,dia tu la terAlim.wakaka...

Sunday, 7 August 2011

pokok kurma yg sedang ranum dgn buah kurma..




ni sume pokok kurma dalam pagar rumah org.bkn kt tepi jalan,kalu kt tepi jalan dh botak org kebas.
ni kurma org jaga.bulat2.merah2.coklat2..
daun dia tajam,bkn mcm pokok kelapa.
aku sempat petik 2-3 bijik yg x masak je,takut kena pukul dgn pak arab..huhu