cube try like ni..huhu

Monday, 1 August 2011

ramadhan-awal nya Rahmah

maksud rahmah/rahmat ?
ikot buku teks pendidikan islam masa form 2,tak silap aku maksud nya belas kasihan.dari segi bahasa la..

dari segi istilah nya aku x reti nak syarah pasal dh lama tinggal silibus ni.takut silap plak,kang tibe2 datang mereka2 yg alim,belajar agama tinggi dan waro'dun wa barqun dtg serang blog aku, tak reti aku nk menjawab hujah2 mereka..lebih baik aku diam disini..hehe..sebab aku ini jahil dari kamu..noktah.

rahmat ketika suku pertama bulan puasa iaitu 10malam terawal ramadhan,dimana letaknya rahmat bulan posa ni?haha..kite bole tgk,rahmat berlaku dimana2..masjid yg dulu nya sunyi sepi dari kehadiran manusia,tiba2 menjadi melimpah seperti solat jumaat...itu rahmat


sorang ayah atau ibu,kalau bulan sebelum ni dia takde mase nk makan bersama anak2,bersama keluarga,duduk semeja,disebabkan kerja masing2.yg tu balik lewat,yg ni balik lewat malam..tp bila dtg bulan ramadan,diorang dpt duduk semeja utk buka puasa sama2...itu juga rahmat


begitu juga dgn politik..parti itu selalu rasuah..parti ni slalu fitnah..bila dtg bulan pose,pkara ni berkurangan( tetap ada)..itu juga rahmat..haha



disana jugak ade pakej yg diberikan Allah kepada hambanya yg takde dlm bulan lain.kecuali dibulan pose ni..pahala bg mereka yg melakukan perkara sunat di convert menjadi pahala fardhu..pahala fardhu digandakan plak menjadi......?ha pandai2 pikir.haha..bereh2..tido..zzz

9 comments:

  1. amalan fardhu kira2 70 kali ganda kot...

    ReplyDelete
  2. worr...itu dia madman sudah dtg.wwakakaka..syahid,madman tu amir tambi

    ReplyDelete
  3. wahh... terbaik la ustaz sopang... da la pose fb.... hahahaha.. ak pn da pose fb gak....

    ReplyDelete
  4. hahaha..posa fb tp aku nasakhkan dekat blog plak.hoho..haih sempit jgk blog ek

    ReplyDelete
  5. aah.. memang la... weh, ko buat chat box kat tepi >> senang sikit nak chating.. org lain nak dtg blog ko bole tinggal link dierg...

    ReplyDelete
  6. wan,cb tgok masa die.mcm lain mcm je.huhu

    ReplyDelete

aku mengamalkan demokrasi dlm blog ini..komenlah apa yg kau mahu.haha